Katwijkse schrijversavond in de Bieb maart  2014

Op de foto met schrijver Mark van Rijn

IMG_0369.jpg


Spannende fictie in Katwijk REGIO | 05 december 2012 | Door de dichtbijredactie, Marleen Spaans (Witte Weekblad) Nico Hoek, met op de achtergrond de locatie van zijn thriller. (Foto: Marleen Spaans)


KATWIJK - Winternacht. Dat is de titel van het boek van Katwijker Nico Hoek. Deze thriller is het eerste boek van de hand van Hoek, en speelt zich af in Katwijk. Hoek was pas zeven toen hij begon met verhaaltjes te schrijven. Toen zijn moeder hem vertelde dat zijn zusje alleen voorgelezen wilde worden met de verhaaltjes van Nico, begon hij 's middags al te schrijven om 's avonds voor zijn zusje weer een nieuw verhaal klaar te hebben. Op zijn veertiende schreef hij samen met een goede vriend van hem een boek. 'Toen Appie Baantjer een boek aan het signeren was bij boekhandel Kooijker in Leiden, gaf ik het boek aan hem', herinnert Hoek zich. 'Enige tijd later ontving ik een brief van Baantjer waarin stond dat er nog wel aan het boek geschaafd moest worden maar dat ik zeker talent had.' De Katwijker was zo trots als een pauw. De wil om te schrijven is altijd gebleven maar 'studie en werk slokken nu eenmaal een hoop tijd op'. Na zijn middelbare schoolopleiding volgde de auteur een koksopleiding en ging aan de slag bij het Zeehospitium. Vervolgens startte hij met een opleiding verpleegkunde en later volgde hij de Sociale Academie in Amsterdam. Op dit moment is hij sociotherapeut. 'Op een gegeven moment was het dan zover dat ik toch echt aan een boek begon. Halverwege liet ik het enkele goede vrienden lezen en vroeg ze om echt eerlijk te antwoorden. Als respons vertelden ze dat ze benieuwd waren geworden naar de afloop.' Dit was dit voor de schrijver het sein om door te gaan. Na ongeveer een jaar met tussenpozen te hebben gewerkt was het dan eindelijk zover. De thriller Winternacht verscheen 23 november. Het verhaal speelt zich af in Katwijk, wat het voor de Katwijkse lezer nog aantrekkelijker maakt. Enkele bekende spots die in het boek voorkomen zijn het Katwijkse centrum, cafe In den Blauwe Bock en het strand. De intentie die Nico met zijn boek heeft is duidelijk: 'Ik hoop dat als je het leest dat je dan ook echt in het boek zit. Dat je niet kunt stoppen met lezen. Als mensen dat hebben ben ik trots.' Winternacht draagt hij op aan zijn moeder die hem de liefde voor boeken heeft bijgebracht. Zijn trotse moeder is ernstig ziek maar blij dat ze het eindresultaat heeft mogen zien. Intussen is Hoek druk bezig met het schrijven van zijn volgende thriller, een verhaal dat zich in Leiden gaat afspelen. Winternacht is te koop bij boekhandel Van den Berg (Achterweg) en te bestellen via www.boekscout.nl. Op zaterdag 8 december signeert Hoek tussen 15.00 en 16.00 uur bij Boekhandel van den Berg.


Katwijker Nico Hoek debuteert met een thriller die zich afspeelt in zijn eigen woonplaats. "Het is bekend terrein. Mijn volgende boek speelt zich echter in Leiden af, dus ik zit niet vast aan Katwijk."


(Foto: Erwin Plug)


Nico Hoek debuteert met 'Katwijkse' thriller KATWIJK - De gemeente Katwijk heeft er weer een auteur bij. Sinds vorige week ligt de thriller Winternacht van Katwijker Nico Hoek in de winkels. "Ooit bij een signeersessie van Appie Baantjer in Leiden heb ik met een vriendje een multomap met schrijfsels aan Baantjer gegeven", vertelt de auteur in de Woensdagkrant van 5 december. "Een tijd later kregen we het terug via de post met een reactie. Dat was gaaf. We waren 14 jaar ofzo. Leuk toch?" Vanaf zijn zevende levensjaar is Hoek eigenlijk al bezig geweest met schrijven. "Korte, spannende verhaaltjes. Meestal vertelde ik mijn zusje, voordat ze ging slapen, op bed een verhaal", vertelt Hoek, in het dagelijks leven werkzaam als sociotherapeut in Oegstgeest. Na een vroeg en spannend begin van een schrijverscarrière kwam rond de puberteit niet veel meer uit de pen. De wens om het schrijven weer op te pakken, was volgens hemeen optelsom. Het lezen van vele boeken, het prille schrijversverleden en een 'balans' van zijn leven brachten hem vorig jaar op het idee weer te schrijven. Nico Hoek signeert zijn boek 'Winternacht' komende zaterdag 8 december in boekhandel Van den Berg (Achterweg 12, Katwijk aan de Rijn). Het boek is daar ook verkrijgbaar, evenals op de website van de uitgever www.boekscout.nl. Het hele interview met Nico Hoek was te lezen in de Woensdagkrant van 5 december 2012.

Diverse kranten artikelen over het boek Winternacht